Etiketler

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Chrome Apps

Browser arenasına yeni katılan ve kısa sürede bir çok kişinin “işte budur” dediği Google Chrome ‘a ait , Firefox kullanıcılarının eklentiler başlığından tanıyacakları Chrome WebStore'a bakacağız..
Bilgi Teknolojileri ile alakadar olduğunu iddia eden ve bu işten ekmek yiyen birisi olarak çok geç kaldım bu işi araştırmakta, bu sırada biriken onlarca uygulama arasından çokça tikkat çekenleri benimle paylaşıp iş yükümü azalttığı için elektroniğe amatörce meraklı ama review kabiliyetine güvendiğim (ki Türkiye’de review işi ayrı bir bombadır, buna da ileride değinmek lazım) arkadaşım chill out ‘a teşekkürlerimi de buradan iletmiş olayım. Son derece muhalif, aksi mi aksi, huysuz bişeydir. Takip ediniz, tavsiye ederim.

Öncelikle benim de iş amaçlı uygulamalar dışında kullandığım ana/tek browser olan chrome ‘dan azıcık bahsedesim var. Chrome, internet dünyasındaki çoğu uygulamayı sıfırdan kendi bakış açısıyla geliştirip bu (sayede) konuda ciddi başarı sağlayan Google ‘ın browser konusundaki bana göre atarlı çözümü. Bu yazıyı genel bir chrome tanıtımı olmadığından çok fazla Chrome özelliklerine ayırmak istemediğimden özet geçeceğim; Chrome çok hızlı ama çok fazla miktarda RAM kullanan bir browser. ( Test yapılan ana ortamlar: Intel P8700 CPU ve 4GB RAM üzerinde Win7 Ultimate x64 , Intel P4 640 CPU ve 2GB RAM üzerinde WinXP x86) Eylül 2008’de beta, Aralık 2008’de de halka açık versiyonu salık verilen Chrome, Temmuz 2001 itibariyle %22 ile en çok kullanılan üçüncü browser olarak görünüyor. (IE: %40,9 FF: %26,8 Kaynak )

Browser savaşları muhabbetine çok girmek istemiyorum, ancak zamanında Firefox deneyip pek bir avantajını görememiş (küfretmeyin amk, beğenmedik işte), uzun süre IE’ye dayanmış ancak Chrome ‘u ilk günden beri kullanan birisiyim. Ancak az yukarıda söylediğim can acıtan bir şey var, “iş amaçlı kullanımlar dışında” Chrome kullandığım.. İş amaçlı kullandığım yazılımlar amatör dandik şeyler değil, isim vermeyeceğim Dünya çapında konularında en iyi yazılımlar arasındalar, ancak Chrome desteklemeleri gerektiği konusunda ikna olmamaları yeterli sanırım üzülmek için. Şu görseli paylaşmadan da geçmek istemedim, üzüldüm IE'nin haline.. Yazık la bunun da anası babası var..



Başlıktan da anlaşılacağı üzere konu Chrome apps. Sonra canım isterse beğendiğim uygulamaları da tanıtabilirim, ama biraz yoruldum şu işle uğraşırken başka boklara da bakmaktan, uykum da geldi, keyfimi bekleyeceksiniz artık.

Chrome bu bokları yiyebileceğimiz uygulama tükkanına webstore adını vermiş. Fena değil, ancak Apple bu konudaki isim mükemmeliyeti konusunda hala bir numara, AppStore (Amazon.com Android için geliştirdiği uygulama tükkanına da AppStore adını vermiş ve mahkemede bunun Application Store gibi tescili olamayacak genel bir isim olduğunu savunmuştu. Noldu hacı o iş? Tembellikten takip etmedim, haberi olan varsa yorum yapsın söylesin)
Chrome WebStore'a erişmek için http://chrome.google.com/webstore adresine gidiyoruz. Aşağıdaki ekrandan da göreceğiniz üzere sistem tercihlerim doğrultusunda hemen her uygulama/sayfa İngilizce karşılıyor beni. Türkçe 'nin zenginleştirilmesi ve düzgün kullanılması için yapılan her çalışmayı desteklerim, ancak ben kişisel olarak hiç bir eletronikte Türkçe çalışamıyorum ve bundan vazgeçmeye de niyetim yok. Babama telefonda destek vermeye çalışırken "kontrol paneline tıkla" deyip, sonra 10dk boyunca "öyle bir şey yok ki" cevabına delirmiş insanım nihayetinde.














Chrome WebStore 'u daha önce açmadıysanız benim de ilk açtığımda verdiğim tepkiyi vereceğinizi tahmin ediyorum. Hassktir Angry Birds! Merak edenlere, evet PC 'de Angry Birds! (BlackBerry sahipleri burada aramızdan ayrılıyorlar..) Çok basit olan nasıl yükleyecem kısmını Angry Birds üzerinden göstereceğim, böylece sanırım bir kaç uygulama tanıtmaya vaktimiz kalacak.

Şakkadanak Angry Birds görseline tıklıyoruz ve karşımıza uygulamayla ilgili detaylı bilgilerin olduğu bir sayfa çıkıyor, kimsenin sikine takmayacağından emin olduğum dil, versiyon, indirilmesi sayısı gibi şeyler, yukarıda ise Add to Chrome, aradığımız bu!



Bu işlemi yaptığınızda daha önce mevcut Chrome üzerinden herhangi bir Google servisine log-in olmadıysanız, kendinizi bir tanıtmanızı isteyecek Google. Burada benim gibi birden fazla Google hesabı kullananlar çekinmesinler, uygulama browser'a gömülüyor, kullanıcı bilgilerinize sonraki aşamalarda gerek yok.

Bundan sonra Chrome 'u açtığınızda bookmarkların veya recently visited bölgesinin üst kısmında Apps başlığı altında uygulamalarınızı görebilirsiniz. (Hayır Arda Yıldırım değilim, kim olduğunu da şu an çıkartamadım, İlke E.. de değilim)


Buradan sonra tek yapmanız gereken kullanmak istediğiniz uygulamaya tıklamak. Tamamı destekliyor mu bilmiyorum, ancak Angry Birds 'ü offline oynayabiliyorsunuz, bu oldukça güzel bir özellik. BlackBerry kullanan değerli dostlarımız uçaktayken Angry Birds oynamak isteyebilirler diye düşünmüş Chrome'un geliştiricisi arkadaşlar.

Elbette bu güzelim özelliği sadece oyun oynamak gibi amaçlarla mundar etmeyeceğiz. Örneğin chill out 'un verdiği ilk örneklerden biri Google Search gibi çalışan bir Ekşi Sözlük arama uygulaması olması.

Açılış sayfasında sol tarafta bir çok şekilde kategoriyi görebiliyoruz. Education, Entertainment, Family, Games, Lifestyle, News&weather, Productivity, Shopping, Social Comm., Utilites şeklinde kategorilere sahibiz. Productivity bu tarz şeylerde hep ilk dikkatimi çeken, ne bok yemeye var olduğunu anlamadığım bir kısımdır.. Tıkladığımda Featured kısmında Aviary Image Editor, World Time Buddy, Large Document ; Popular kısında ise Inspirational Quotes, Aviary Audio Editor, Zoho Docs gibi uygulamalar görüyoruz.. Amk bunlar Utility işte, ne skime kasıyorsunuz? Google bu tarz sadeleştirme işlerinde çok iyidir, ama bu uygulama dünyasında taa Windows Mobile, Symbian falan günlerinden kalma Amerikan tarzı bi eblek ayrıştırıcılık mevcut, o yüzden siklememek zorunda hissedip bırakıyoruz.

Android Market alışkanlığından kalma bir sapıklıkla hemen Search kısmına Turk yazıyorum. Apps kısmında bir bok çıkmıyor, Extensions kısmında ise biri News&Weather da görünen, biri kategorisiz listelenen iki adet Haber Turk adlı uygulama çıkıyor, bir de Radyo Dinle adında bir uygulama. Turkey dediğimizde ise bol bol hindi temalı oyundan başka bir bok çıkmıyor. Milliyetçi bir insan değilim, milliyetçilikle ilgili görüşlerimi bir ara aktarırım, sadece bu dijital dünyada ne durumda olduğumuzu görmek istiyorum zaman zaman. Neticede akıllı bir uygulama geliştirici bu topraklardaki insanlara hitap edecek bir uygulama yaparsa keywordler arasında Turk, Turkey olacaktır.


Evet.. işin aslı, yazının giriş kısmı çenem düşük olduğundan ötürü çok uzadı ve chill out benim store'a kendim bakarımımsı anlatımımdan ötürü bana beğendiği uygulamaları söylemekten vazgeçmiş. (tehdit ettim, gönderecek)
İkinci bir yazı olsun, daha fazla uygulamalara odaklanmış bir yazı yazmış oluruz.


bişey dicem..
Chrome rocks!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder