evet az önce uzun zaman sonra 3 gömlek birden ütüledim. bu da dert mi diye söyleneniniz varsa yürüsün gitsin kardeşim, işim gereği sürekli gömlek falan giymem gerekmiyor, ama sabahlara kadar da çalıştığım oluyor. herkesin derdi kendine.
gömlek ütülemekle ilgili sıkıntı büyük. ütüyü hede hödö diye yapıyorsanız pek önemli değil gibi geliyor olabilir, ama sanılanın aksine gömlek ütülemek kumaş pantolon ütülemekten çok daha zor. kumaş pantolonun bir numarası yok, izlerinden katlıyorsunuz, basıyorsunuz buharı. izi şaşırdıysanız da sorun yok, çok çok fazla kaymadıysanız orijinal izden, geçtiğiniz yeri iyice inatla ütüleyerek yeni izinizi oluşturuyorsunuz ve konu kapanıyor.
gömlek öyle değil. öncelikle gömleklerin meşrebine göre kumaşları çok değişkenlik gösterebiliyor, detay yerleri daha fazla ve tam bir baş belasına sahipler, kollar! gömlek kolu ütülemenin kolay bir yolu yok arkadaş, bunu anladım ben. kolun dış kısmına gelen yer nispeten daha rahat olsa da, iç tarafta bileğe doğru gelen kıvrımları açmak ve düzgün açmak büyük zorluk. buna kolay dediğimiz dışa da kat ekleyen üreticileri koyarsak iş iyice zıvanadan çıkıyor ve simetrinin çok daha rahat gözlemlendiği bir yer olduğu için kollarımız, pantolondaki gibi öyle "lan kendi çizgimde ilerlerim ben" de diyemiyorsunuz.
bu bağlamda beyaz yakanın kanayan yarası göynek seçimiyle ilgili iki üç attıracak kadar dertli hale geldiğimi söyleyebilirim. buyrun size hangi göyneği almalı sıralaması. heralde size bütün gömlek markalarıyla ilgili kelamda bulunacak değilim, şu an kullandığım gömlekler arasından bir sıralama attıracağımdır.
5. Lacoste. Evet gömlekleri ve kumaşı çok kaliteli, çok şık. Hatta listenin son sırasında yer alsa bile en kaliteli ve en dayanıklı gömleklerimin Lacoste olduğunu söyleyebilirim. Fiyatı malum Türkiye'de çok iç açıcı değil, en son indirimden güya 150TL'ye almıştım. Sorun ne peki? Ütülenmiyor arkadaş, tek kelimeyle ütülenmiyor, ütü sevmiyor meret. Suyu buharı boca ediyorsunuz, havaya kaldırdığınız an göbek/göğüs bölgesi gibi düz yerlerde bile anında kırışma görülüyor. Ortalama bir ütünün (Philips'in düz bi modeli öyle tank falan yok) su haznesindeki suyun yarısını buhar ve su püskürtmek amacıyla kullanıyorsunuz, biraz bişeye benziyor, ancak sabaha bir bakıyorsunuz yine kırışmış. Şaka değil, şu an bir tane (o da bu dertlerden ötürü çok nadiren giydiğim) Lacoste gömleğim var ve o gömleği giyeceksem akşamdan bir kez ütüleyip sabah giymeden önce bir kez daha üzerinden geçiyorum. Büyük dram.
4. Pierre Cardin. Nispeten biraz daha kolay ütülenen bir kumaş seçiyorlar ancak marka çizgisi çok oturmuş bir ekip olmadıklarından bu modelden modele de çok değişiklik gösterebilir. Fiyatı daha uygun seviyelerde olsaydı bir iki basamak daha da çıkabilirdi belki ama, en son aldığımı 120TL'ye aldım, o nedenle f/p kıyaslamasında fiyattan ötürü biraz aşağılara iniyor. Benim bu son aldığımın çok lanet bir kol çizgisi var, gömleği çok beğenmeme rağmen alırken farketseydim gerçekten almazdım, ama bu modele özgü olduğu için marka geneline yormuyorum. Dayanıklılık ve kalite olarak da, "so so" diyebiliriz. Ultra hassas dikkatli biri değilseniz bir gömleğin 2-3 sene ömrü olabilir.
3. Kiğılı. Günlük skimsonik hayatınız plazada geçiyorsa veya benim gibi sevmediğiniz müşterilerinize giderken fazla iplemiyorsanız kıyafetinizi, tatava yapmayın, Kiğılı'ya basın geçin. Kesinlikle dandik kumaşlar kullanıyorlar, düğmeler falan da ultra dandik, ancak o dandik ince kumaşları çok kolay ütü tutuyor ve kolay kolay da bozulmuyor. Bankacı mallığında düz beyaz aldığım gömleklerimin hemen hepsi Kiğılı. Türkiye'deki algı kahrolsun ki ciddi şık görünmeniz gereken yerlerde de malesef gömlek tercihi beyaz olması gerektiği için başka markalardan da alıyorum, yoksa 5 tane Kiğılı beyaz diz, ağzına sıça sıça 3-4 sene döner döner kullanırsın. Fiyat net olarak hatırlayamıyorum ancak indirime de denk gelirseniz 50-60TL seviyesinden bulmak mümkün.
2. Vakko. Gömlekler kalite olarak Lacoste'ye oldukça yakın seviyede diyebilirim ancak yine de uzun ömürlülük açısından bir tık altta görünüyor. Ütülemesi yine zor, ama en azından mümkün, ilk avantajı buradan yakalıyor. Asıl bu kadar yukarılara çıkmasını sağlayan ise şaşırtıcı gelecek olsa da 50-60TL'ye Vakko B-Line, 80TL'ye Vakko gömlek bulabiliyor olmanız. B-Line da gerizekalı müşterileriniz / iş arkadaşlarınız varsa dikkat çekecektir "eaaa ikinci sınıf" diye, ancak kalite olarak daha geride değil ve hatta kesimleri daha rahat, tasarımları daha sportif. Bir negatif yanı daha, ne giydiğinizle gereksiz ilgilenen yukarıda bahsettiğim tipte insanlar varsa kafa ütüleyebilirler.
1. Marks&Spencer. İşte konuya hakim beyaz yakaların beklediği şampiyon. Yüzünüzde ufak bir tebessüm oldu değil mi? :) İşin sonu abicim M&S, tam anlamıyla sonu. Önceden şunu bilin ki, "non-iron" diye bir şey yok, ütüleyeceksiniz. Hatta non-iron ile easy-iron arasında da çok fark yok ve kesinlikle bu konuda satış görevlileriyle tartışmaya girmeyin. Non-iron olanların makinadan çıkartılıp dikey şekilde düzgün asılarak 1-2 gün beklerlerse kendiliğinden dümdüz olduğunu iddia ediyorlar, yok öyle bir şey. Mutlaka ütülemeniz gerekiyor ama anahtar noktalar şunlar. Birincisi çok kolay ütü tutuyorlar ve bu bozulmuyor, ikincisi benim gibi gün içerisinde değişik şekillere girip çok feci ütü bozuyorsanız veya vücut yapınız gereği ütünüzü hemen atan tipte biri iseniz buna karşı da daha dayanıklı. Dahası, ütüsünün bozulduğu yerler de kullandıkları kumaştan olsa gerek, daha az belli ediyor bu durumu. Fiyat olarak sezon ürünleri alırsanız 120TL'ye kadar çıkabiliyor veya 3'lü paketler sunuyor M&S, bedeninize uygun olarak bunlardan bulursanız 3 gömleği 130-140TL gibi bir fiyata alabiliyorsunuz. Tasarımı daha hoş, şık gömlekler arıyorsanız bu paketler size uymayacaktır, daha çok gündelik takım elbise gömleği koyuyorlar paketlere. Bu durumda yine tek olarak 80-120TL seviyesinde bir para ödemeniz lazım, ama verdiği rahatlığın karşısında kesinlikle değer olduğunu söyleyebilirim.
Türkiye'de çokça tercih edildiği için ayrı bir parantez Beymen için açabiliriz sanırım. Bir kaç yıldır giymiyorum Beymen'den gömlek, ancak hatırladığım kadarıyla kalite olarak Vakko'nun bir tık altı, M&S'e yakın bir seviyede ve nispeten kolay ütülenen gömlekleri olduğunu söyleyebilirim. Listede Vakko ile yer değişebilirler tasarım tercihinize göre. Küçük kafalı gerzek müşterileriniz / iş arkadaşlarınız varsa Vakko yerine Beymen daha az can sıkıcı, kafa ütüleyici bir tercih olabilir.
Sözlerimi bitirirken; kocasının çocuğunun gömleklerini ütüleyen sevgili kadınlarımıza ve benim bir türlü almaya başlayamadığım eve temizlik ütü gibi işlerde yardımcı alınan über kadınlara saygı duruşunda bulunmak istiyorum. Hakkı verilerek yapılan ütü zor iş kardeşim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder